Nutrition News 2016/02
Klinická výživa a metabolismus – zdroj exaktního klinického poznání a riziko mýtů
Klinická výživa, energetický metabolismus a znalosti mechanismů vodního a minerálního hospodářství v posledních desetiletích zaznamenaly neuvěřitelně rychlý a intenzivní rozvoj od oblasti empirických postupů, až k exaktním analýzám a nutričním intervencím.
Proteiny a aminokyseliny – zdroje energie a funkční mediátory
¦ Róbert Hromádka1, Radomír Hyšpler2, Alena Tichá2, Zdeněk Zadák2
1C2P s.r.o., Chlumec nad Cidlinou, 2Fakultní nemocnice Hradec Králové
Proteiny a jejich základní stavební komponenty – aminokyseliny – mají několik životně důležitých funkcí:
a) Zajišťují strukturu a funkci tkání jak z hlediska podpůrných struktur, tak enzymů a mediátorových působků.
b) Část aminokyselin funguje jako důležité modulátory ve tkáních, bílkoviny a polypeptidy jsou důležitými složkami v imunitních reakcích, jsou substráty přenášejícími a uchovávajícími informace a zajišťují i koordinaci mezi orgánovými funkcemi.
Aminokyseliny a orgánové funkce
¦ Vladimír Teplan
Subkatedra nefrologie IPVZ/IKEM
I. Aminokyseliny u onemocnění ledvin
Aminokyseliny (AMK) jsou základní stavební jednotky bílkovin. Hladiny AMK v plazmě jsou poměrně nízké, což znamená podobný aktivní metabolický obrat jako u glukózy či mastných kyselin. Hladina AMK v krevní cirkulaci je dlouhodobě stabilní, a to i v době protrahovaného lačnění či při bezprostředním příjmu proteinů, který zajišťuje tzv. tkáňový pool AMK. Z biologického hlediska je potřebných všech 20 základních AMK, které tvoří primární strukturu proteinů v organismu.
Nutrice v paliatiavní onkologické péči
Nutriční podpora v ambulantní paliativní onkologické péči – efekt sippingu u pacientů s ukončenou onkologickou léčbou
¦ Alena Tichá1; Radomír Hyšpler1; Michaela Šimková2; Stanislav Filip2; Zdeněk Zadák1
1Centrum pro výzkum a vývoj, Fakultní nemocnice Hradec Králové
2Klinika onkologie a radioterapie, Fakultní nemocnice Hradec Králové
Jedním ze závažných problémů, se kterým se setkáváme v paliativní onkologické péči, je sarkopenie, která vzniká na podkladě ztrát proteinů (protein wasting). Tento stav se podílí na snížené kvalitě života těchto pacientů a může mít vliv na délku jejich přežití. Klíčovým momentem je v této situaci nejen zlepšení výživy, ale především udržení a zpomalení zhoršení nutričního stavu u těchto pacientů. Příčiny tohoto stavu jsou komplexní. Důležitým faktorem jsou metabolické změny, které jsou podmíněny faktory, které uvolňují samotné nádory.
Mystery shopping
Hodnocení služeb výživového poradenství ve vztahu ke komorbiditám obezity
¦ Martina Kollerová, Štěpán Svačina
3. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze
Vzhledem k současnému nastavení pravidel poskytování služeb výživového poradenství v režimu volné živnosti, absenci regulace výživového poradenství a vzdělávání v oboru výživového poradenství může docházet k poskytování neodborné péče v oblasti výživy. Cílem práce je poukázat na rostoucí poptávku po výživovém poradenství, výskyt komorbidit obezity a na rizika spojená s neodbornou péčí v oblasti výživového poradenství.
Nutriční podpora výkonnostních sportovců při snížení pohybové aktivity
¦ Kamil Bezděk
ARO a nutriční ambulance Nemocnice Nový Jičín, a.s.
Každý člověk během svého života překonává situace, jež nevyhnutelně vedou ke snížení jeho pohybové aktivity. Jedná se o infekce, plánované i akutní operace, zranění a akutní i chronická onemocnění. Sportovci, včetně těch nejlepších, se potýkají zejména s úrazy (nezřídka s nutností hospitalizace, popř. také operace) s následným upoutáním na lůžko či imobilizací končetiny. Zotavení po stonání provázejí negativní fyzické, psychické a společenské komplikace; profesionální sportovci navíc vykazují ekonomické ztráty vlastní, či pro tým nebo organizaci. Pro sportovce je proto velmi důležitý časný návrat formy a výkonnostní úrovně nutné pro úspěšné absolvování soutěží.