Immuno-oncotherapy News 2017/01

„Malý krok pro člověka, velký krok pro lidstvo”

Když 20. června 1969 pronesl z povrchu Měsíce Neil Armstrong tuto památnou větu, těžko mohl tušit, jak často si ji bude lidstvo připomínat. Když Steve Jobs přišel s IMacem, IPodem, IPadem a s IPhonem, mnoho lidí nechápalo, k čemu vlastně bude dobrý telefon s velkou obrazovkou, do kterého v té době nešlo instalovat žádné programy. Dnes přes IPhone a i jiné „smart phony“ komunikujeme s celým světem. Řídíme jimi děti, partnery, domácnost i firmu. Některé národy, jako Japonci a Korejci, jej odkládají snad jenom ve sprše a filtrují přes něj každodenní realitu.

Jak imunoterapie melanomu otevírá dveře k imunoterapii ostatních nádorů

Eugen Kubala
Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové

Uprostřed současného nadšení vyvolaného klinickým dopadem používání protilátek, které blokují imunitní kontrolní body (checkpoint inhibitory) PD-1 a CTLA-4, jsme konfrontováni se zjištěním, že pouze část pacientů, mezi 20–40 %, profituje z dané léčby. Vzhledem k tomu, že melanom byl prvním nádorem, u kterého byla tato léčba použita, staly se zkušenosti z ní návodem pro léčbu ostatních nádorů. Hlavní otázkou, kterou si klademe, je hodnocení odpovědi na léčbu. Kritéria jsou odlišná od dosud používaných u standardní léčby.

Imunoterapie melanomu v roce 2017: role nivolumabu

vana Krajsová
Dermatovenerologická klinika 1. LF UK a VFN Praha

Pokroky v léčbě metastazujícího melanomu umožnily dlouhodobou kontrolu onemocnění onemocnění, která je provázena významným prodloužením celkového přežití. Velký podíl na těchto úspěších má imunoterapie zaměřená na kontrolní body imunity CTLA-4 a PD-1 receptory. Článek je zaměřen na využití nivolumabu v terapii metastazujícího melanomu, na jeho účinnost a nízkou toxicitu.

ITOC Praha

Eva Závadová
Onkologická klinika 1. LF UK a VFN Praha

Ve dnech 20.–22. března 2017 proběhla v Praze mezinárodní konference ITOC (International cancer immunotherapy conference). Prezidenti konference byli profesor Zielinski a profesor Kaufman, který je zakládajícím členem a bývalým prezidentem americké SITC (Společnost pro imunoterapii nádorů), jejíž činnost na konferenci představil a zdůraznil, že k úspěchu imunoterapie je nutná mezioborová spolupráce.

Start typing and press Enter to search