Head & Neck Cancer News 2017/01

Nádory hlavy a krku v roce 2016

Je klasickou praxí hodnotit pokrok dosažený v diagnostice a léčbě nádorů za předchozí rok. Letošní výsledky hovoří jednoznačně ve prospěch imunoterapie: Advance of the year is immunotherapy. Myšlenka použít imunní systém k útoku na nádor je stará více jak století. Trvalo dlouhá léta a stálo mnoho finančních investic do výzkumu, než se imunoterapie stala účinnou léčbou pro některé lidské nádory. Při srovnání s minulými léty bylo u maligních nádorů v průběhu posledních dvou až tří let imunoterapií dosaženo dříve neuvěřitelných výsledků. Prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., ale upozorňuje, že imunoterapie je obrovský pokrok, avšak není a nebude léčbou pro všechny typy nádorových onemocnění (1).

ICHNO 2017

Jan Štuk
Multiscan Pardubice

V polovině března se v Barceloně konal šestý ročník mezinárodního lékařského kongresu International Conference on Innovative Approaches in Head and Neck Oncology – ICHNO.

Imunoterapie v léčbě metastatických a rekurentních nádorů hlavy a krku

¦ Milan Vošmik
Klinika onkologie a radioterapie LF UK a FN Hradec Králové

Standardními lokálními léčebnými metodami pro dlaždicobuněčné karcinomy hlavy a krku jsou chirurgie a radioterapie. Za hlavní systémovou léčbu, spojovanou s diagnózou karcinomů hlavy a krku, považujeme chemoterapii (obvykle na bázi cisplatiny), kterou kombinujeme s léčbou zářením v samostatné kurativní nebo pooperační indikaci u pacientů s vyšším rizikem relapsu nádoru, nebo podáváme samostatně v indikaci recidivujících a metastatických nádorů.

První zkušenosti s ozařováním zhoubných nádorů hlavy a krku na tomoterapii na našem pracovišti

Kateřina Licková 1,Miloslav Ambruš 1, Pavla Buřičová 1, Aleš Čoček 2, Martina Kubecová 1
1 RTO klinika FNKV, Praha
2 ORL oddělení, ONP Příbram

Ve snaze zlepšit výsledky onkologické terapie u pacientů se spinocelulárními nádory v oblasti hlavy a krku a s cílem snížit toxicitu klasické dvourozměrné a trojrozměrné konformní radioterapie (RT) se ozařovací techniky začaly v posledních dvou desetiletích rychle vyvíjet. Od devadesátých let byla zavedena technika s modulovanou intenzitou svazku záření IMRT (1). Právě u nádorů v oblasti hlavy a krku získaly IMRT technologie širokého využití, zejména s ohledem na redukci jednoho z nejčastějších pozdních následků léčby – xerostomie (2–3). Dalšími výhodami oproti konformní RT jsou také možnosti intenzifikace terapie, lepší kontrola při podání konkomitantní léčby a přesnější eskalace dávky (4).

Česká kooperativní skupina pro nádory hlavy a krku, z. s.
Aktuální informace

Milan Vošmik
Klinika onkologie a radioterapie LF UK a FN v Hradci Králové

Česká kooperativní skupina pro nádory hlavy a krku vznikla po domluvě zástupců jednotlivých oborů, které se zabývají diagnostikou a léčbou nádorů hlavy a krku, jako samostatný právní subjekt. Registrace skupiny byla provedena dne 3. února 2017 na základě tzv. „shody zakladatelů na stanovách“ u Městského soudu v Praze, právní formou skupiny je zapsaný spolek (z. s.). Sídlem skupiny je se souhlasem statutárního zástupce Fakultní nemocnice v Motole – Praha 5, V Úvalu 84/1, 150 06. Zakladateli, kteří podali žádost o registraci, byli: prof. MUDr. J. Klozar, CSc., prim. MUDr. Z. Mechl, CSc., a prim. MUDr. M. Vošmik, Ph.D.

Start typing and press Enter to search