Colorectal News 2017/02

Vážené dámy a vážení pánové,

jistě mi dáte všichni za pravdu, že pohled na dostupnou léčbu, resp. spíše možnosti léčby pokročilého kolorektálního karcinomu, prodělává v posledních letech překotný vývoj. Akcelerovaný výzkum nových molekul spolu s konfi rmací četných nových prediktivních faktorů jsou opravdu aktuálně enormní, a to tím spíše, že se jedná o velmi častou malignitu. Standardy chemické léčby prvoliniových a druholiniových režimů z 90. let jsou celkem pevně zakotveny a zde se asi extrémních změn nedočkáme. Jistě lze předpokládat nadále pokračující polemiky o přínosu tripletních režimů oproti dubletům s oxaliplatinou, ale tato problematika nebude jistě v nejbližších letech důležitým tématem diskuze. Stejně tak je jednoznačná pozice antiangiogenní léčby a cílené anti-EGFR terapie.

Průběžná zpráva o neintervenční studii RESECT

Jindřich Fínek 1, Jan Bauer 2
1 Onkologická a radioterapeutická klinika FN a LF UK Plzeň
2 nezávislý konzultant 1. LF UK Praha
Klinický výzkum v posledních 10 letech potvrdil významné zlepšení prognózy pacientů s metastazujícím kolorektálním karcinomem (mCRC). Za tímto zlepšením stojí jak významné zlepšení účinnosti systémové léčby, zejména v léčbě první linie, tak výrazný pokrok v chirurgické léčbě pacientů s jaterními, plicními, případně i peritoneálními metastázami. Jestliže použití dubletové, respektive tripletové chemoterapie v kombinaci s anti-EGFR či anti-VEGF monoklonálními protilátkami posunulo medián celkové doby přežití pacientů s mCRC do intervalu mezi 30‒40 měsíci a umožnilo přežití pět let u zhruba 25 % léčených pacientů, radikální resekce (R0) metastáz, provedená v bezprostřední návaznosti na úspěšnou konverzní systémovou léčbu, zvýšila četnost přežití pět let na 50 % i více. Přes tento nesporný pokrok si musíme být vědomi toho, že medián přežití bez progrese při použití nejúčinnějších kombinovaných režimů systémové léčby 1. linie se obvykle pohybuje kolem jednoho roku. Jinak řečeno, pro zhruba polovinu léčených pacientů použití biologické léčby, která zatím zůstává finančně velmi nákladnou, nepřináší zásadní zlepšení léčebných výsledků a zlepšení jejich prognózy.


Dlouhodobá kompletní remise nemocného s adenokarcinomem pravého tračníku po kombinované léčbě s monoklonální protilátkou proti epidermálnímu růstovému faktoru cetuximabem (Erbitux)

Vít Martin Matějka
Onkologická a radioterapeutická klinika FN Plzeň

Kolorektální karcinom se celosvětově řadí k jedné ze tří nejčastějších malignit. Ročně je diagnostikováno kolem 1,4 milionu nových případů, častější je toto onemocnění v rozvinutých zemích. Česká republika se historicky vždy pohybovala na předních místech žebříčku incidence a jen několik let zpět byla v tomto nelichotivém hodnocení dokonce na prvních příčkách. Nyní si přece jen trochu polepšila, když se jí podařilo sestoupit aktuálně až na šesté místo.


Trendy v léčbě kolorektálního karcinomu

Tomáš Šálek
Národný onkologický ústav, Bratislava

Na konferencii ASCO, ktorá prebiehala od 2. do 6. júna 2017, boli odprezentované viaceré zaujímavé abstrakty, ktoré by mohli znamenať posun vo vývoji systémovej liečby kolorektálneho karcinómu. Význam prednášky LBA1 autorky Shi s kolektívom potvrdzuje zaradenie do plenárnej sekcie. Zámerom analýzy bolo vyhodnotiť noninferioritu 3- vs 6-mesačnej adjuvantnej liečby na báze oxaliplatiny u pacientov s tretím štádiom karcinómu kolonu. Pacienti boli randomizovaní do dvoch ramien s trvaním adjuvantnej liečby 3 mesiace vs 6 mesiacov (FOLFOX, respektíve CAPOX podľa voľby skúšajúceho).

Novinky z ESMO 2017

Radim Němeček
Klinika komplexní onkologické péče, MOÚ Brno

Největšího evropského onkologického kongresu, který pořádala již tradičně European Society for Medical Oncology (ESMO), se zúčastnilo více než 24 000 odborníků z celého světa. V oblasti kolorektálního karcinomu (CRC) zazněla i letos řada zajímavých přednášek a diskuzí, zabývajících se neoadjuvantní, adjuvantní i paliativní léčbou onemocnění a prognostickými, popřípadě prediktivními faktory ve vztahu k molekulární patogenezi CRC. Některé z nich pravděpodobně ovlivní běžnou klinickou praxi.

Start typing and press Enter to search